Dunajski dečki - gala romantični koncert

Dunajski dečki - gala romantični koncert24 Nov 20:00 - 22:00 - Maribor
Maribor Slovene National Theatre

Route

Na-zabavi.si predstavlja:

GALA ROMANTIČNI KONCERT

DUNAJSKI DEČKI

Svetovno znani Dunajski dečki se zaradi velikega zanimanja vračajo v Slovenijo . V sklopu svetovne turneje bodo edini nastop v Sloveniji odpeli na velikem odru dvorane SNG Maribor, natančneje v soboto 24. novembra 2018, kjer bodo nastopili z novim programom, ki ga trenutno še ne bomo razkrili.

Dečki pojejo na Dunajskem dvoru že od 14. stoletja. Leta 1498, pred več kot pol tisočletja, je rimski cesar Maksimilijan I. preselil svoj dvor in dvorne glasbenike na Dunaj. Dal je navodila, da mora biti med glasbeniki šest dečkov, ki pojejo; dečki so prišli iz različnih delov Rimskega cesarstva – z Nizozemske, Italije, Nemčije in Avstrije. Zgodovinarji so se zedinili, da je prav 1498 letnica ustanovitve dunajske Hofmusikkapelle in posledično tudi Dunajskih dečkov. Do leta 1918 je zbor pel samo za cesarski dvor, pri maši, na koncertih in zasebnih funkcijah ter ob državniških priložnostih.Glasbeniki, kot so Heinrich Isaac, Heinrich Ignaz Franz Biber, Johann Joseph Fux, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Caldara, Antonio Salieri, Christoph Willibald Gluck in Anton Bruckner, so sodelovali z zborom. Skladatelja Jacobus Gallus in Franz Schubert sta bila člana zbora. Brata Joseph Haydn in Michael Haydn, sicer člana zbora Katedrale sv. Štefana, sta pogosto pela v cesarskem deškem zboru.

Leta 1918, po razpadu Habsburške monarhije, je avstrijska vlada prevzela opero, njen orkester in zbor odraslih članov, ne pa deškega zbora. Josef Schnitt, ki je postal dekan Hofmusikkapelle l. 1921, je zbor dunajskih dečkov spremenil v zasebno institucijo. Nekdanji cesarski deški zbor je tako postal Zbor dunajskih dečkov (Wiener Sängerknaben/Vienna Boys’ Choir), cesarsko unifomo je zamenjala mornarska obleka, ki je bila tisti čas vrhunec deške mode. Ker ni bilo na voljo dovolj denarja za vzdrževanje dečkov, je zbor začel s koncerti zunaj kapele l. 1926. Izvajali so motete, posvetna dela in na željo dečkov – otroške opere. Učinek je bil neverjeten. V enem letu je zbor nastopil v Berlinu (kjer je bil njihov dirigent Erich Kleiber), Pragi in Zürichu. Sledili sta Atene in Riga (1928), potem Španija, Francija, Danska, Norveška in Švedska (1929), Združene države Amerike (1932), Avstralija (1934) in Južna Amerika (1936). Od l. 1926 je zbor opravil blizu tisoč turnej v stotih različnih državah.

Sedanjost:
Danes obstaja sto pevcev iz tridesetih različnih držav, med desetim in štirinajstim letom, razdeljeni pa so v štiri zbore, ki potujejo po svetu. Vsako leto imajo približno tristo koncertov in nastopov, pred skoraj pol milijona ljudmi. Vsaka skupina preživi v šolskem letu devet do enajst tednov na turnejah. Obiščejo skoraj vse evropske države, prav tako so pogosti gostje v Aziji, Avstraliji in v obeh Amerikah.

Skupaj s člani Dunajske filharmonije in Zbora Dunajske državne opere skrbijo za tradicijo cesarskih glasbenikov: kot Hofmusikkapelle zagotavljajo glasbo za nedeljsko mašo v Dunajski cesarski kapeli že od l. 1498. Leta 2012 je zbor že petič sodeloval na novoletnem koncertu Dunajske filharmonije pod taktirko dirigenta Marissa Jansonsa.

Vstopnice kmalu v prodaji!

Več informacij sledi...


Past Events

Akustični koncert skupine Lačni Franz

13 Apr 20:00 - 22:00 13 Apr 20:00 - 22:00 - Maribor Maribor
Maribor Slovene National Theatre Maribor Slovene National Theatre
Zagotovite si vstopnico in ne zamudite akustične poslastice, ob kateri boste uživali tako veterani, ki ste Lačnega Franza poslušali v prazgodovini , kakor tisti, ki takrat še...   More info

Finale Pesniškega turnirja 2018

21 Apr 19:00 - 21:00 21 Apr 19:00 - 21:00 - Maribor Maribor
Maribor Slovene National Theatre Maribor Slovene National Theatre
Na Pesniškem turnirju, natečajni prireditvi, na kateri se izbira najboljša neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu, bo strokovna žirija v sestavi Irena Novak Popov, Urška P...   More info

Slučaj / Letna produkcija AFS Študent

28 Apr 19:30 - 21:30 28 Apr 19:30 - 21:30 - Maribor Maribor
Maribor Slovene National Theatre Maribor Slovene National Theatre
SLUČAJ 54. celovečerna produkcija AFS Študent na Velikem odru SNG Maribor KRATEK OPIS PREDSTAVE Koncert posvečamo Vasji Samcu, umetniškemu vodji AFS Študent. Smo v letu...   More info


© 2019 Siguez